• Gratis verzending
  • voor 17:00 besteld = volgende dag in huis
  • Gratis retournering
  • 2 jaar garantie
Home » Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 14:50

Elektrische auto's worden vaak bejubeld als duurzamer dan hun tegenhangers die op benzine rijden. Maar hoe waar is dat? Laten we eens kijken naar enkele voor- en nadelen van elektrisch rijden om te zien hoe duurzaam het werkelijk is.

 

Aan de positieve kant stoten elektrische auto's geen uitlaatgassen uit, wat betekent dat ze niet bijdragen aan de luchtvervuiling. Ze hebben ook een kleinere koolstofvoetafdruk dan gasauto's, want de elektriciteit die ze gebruiken stoot veel minder koolstofdioxide uit dan de verbranding van benzine doet. Het opladen van de elektrische auto kun je gewoon thuis doen via de type 2 laadkabel of een mobiele laadkabel aan je eigen laadpaal. 

 

Bovendien zijn elektrische auto's efficiënter dan benzineauto's, wat betekent dat ze minder energie verbruiken om dezelfde afstand af te leggen. Dit bespaart je niet alleen geld op brandstofkosten, maar vermindert ook de totale milieu-impact van je auto.

 

Er zijn een paar uitdagingen aan elektrisch rijden die aangepakt moeten worden om het duurzamer te maken. Eén ervan is het feit dat elektrische auto's nog steeds elektriciteit nodig hebben uit elektriciteitscentrales, die vaak op fossiele brandstoffen draaien. Dit betekent dat elektrische auto's nog steeds uitstoot veroorzaken, alleen niet van de auto zelf. Een andere uitdaging is de beperkte actieradius van de meeste elektrische auto's. Dit kan lange-afstandsritten moeilijk maken, en er is veel infrastructuurontwikkeling (zoals oplaadstations) nodig voor elektrische auto's echt levensvatbare alternatieven voor benzine-auto's worden. Tenslotte kunnen elektrische auto's duurder zijn dan benzineauto's, hoewel dit steeds meer aan het veranderen is naarmate meer mensen er gebruik van maken.

 

Over het geheel genomen zijn elektrische auto's dus een duurzamere optie dan benzineauto's, maar ze hebben nog steeds enkele uitdagingen die aangepakt moeten worden. Met wat verbeteringen zouden ze een nog duurzamere optie voor vervoer kunnen worden.


 »