• Gratis verzending
  • voor 17:00 besteld = volgende dag in huis
  • Gratis retournering
  • 2 jaar garantie
Home » Hoe werkt een elektrische auto?

Hoe werkt een elektrische auto?

Gepubliceerd op 4 mei 2022 om 15:18

De elektrische auto

 

Een elektrische auto is een motorvoertuig dat voor de aandrijving gebruik maakt van elektromotoren in plaats van traditionele brandstofbronnen zoals benzine. In tegenstelling tot conventionele voertuigen maken elektrische auto's gebruik van een regeneratief remsysteem waarmee ze de energie die tijdens het remmen verloren gaat, kunnen opvangen en hergebruiken. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt om de accu's op te laden die de motoren van de elektrische auto aandrijven. Bovendien hebben elektrische auto's doorgaans een zeer efficiënt ontwerp, waardoor ze over het algemeen minder energie verbruiken en dus zuiniger omgaan met brandstof. In het algemeen worden elektrische auto's steeds populairder als een duurzamer alternatief voor conventionele voertuigen, dankzij hun vermogen om schone, milieuvriendelijke rij-prestaties te leveren.

 

Hoe werkt een elektrische auto nu eigenlijk?

 

Een elektrische auto wordt aangedreven door elektromotoren in plaats van door traditionele verbrandingsmotoren. De elektriciteit wordt opgeslagen in accu's die worden opgeladen met stroom uit een standaard stopcontact, vergelijkbaar met de manier waarop een mobiele telefoon wordt opgeladen. Wanneer de auto rijdt, onttrekken de elektromotoren energie aan de accu's, waardoor de wielen draaien en de auto wordt voortbewogen. In tegenstelling tot conventionele voertuigen hebben elektrische auto's veel lagere onderhoudskosten en hebben ze minder brandstof nodig, waardoor ze milieuvriendelijker en zuiniger zijn voor moderne bestuurders. Aangezien elektrische auto's steeds populairder en toegankelijker worden, vormen ze een steeds belangrijkere oplossing voor onze groeiende behoefte aan duurzame transportmogelijkheden.

Het opladen van een elektrische auto


De laadkabel type 2 is de standaard in Europa voor het opladen van accu's van elektrische auto's. De meeste openbare oplaadpunten gebruiken deze oplaadkabel type 2, die een standaardtarief van 3kW heeft. Een volledige lading van een openbare lader duurt ongeveer 4-5 uur voor een typische elektrische auto. Thuisladers zijn meestal sneller: sommige modellen kunnen opladen met een snelheid van 7 kW of zelfs 22 kW als u toegang hebt tot een oplaadpunt met een bijzonder hoog vermogen. Snellaadpunten kunnen een elektrische auto in slechts 30 minuten tot 80% opladen. Elektrische auto's werken met een ingebouwde lader die wisselstroom (AC) van het elektriciteitsnet omzet in gelijkstroom (DC) om de batterij bij te vullen. Wanneer u de oplaadkabel in de elektrische auto steekt, begint dit omzettingsproces automatisch. Zodra de batterij volledig is opgeladen, schakelt de ingebouwde lader automatisch uit om overladen te voorkomen. De laadkabel type 2 wordt dan uit het stopcontact gehaald en opgeborgen tot hij weer nodig is.


«   »