• Gratis verzending
  • voor 17:00 besteld = volgende dag in huis
  • Gratis retournering
  • 2 jaar garantie

Hoe zit het nu, welke laadkabel heb ik voor mijn auto nodig?

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 08:46

Wist je dat er verschillende soorten laadkabels voor verschillende auto's zijn? Afhankelijk van het merk en model van je auto, kun je een specifiek type kabel nodig hebben om jouw auto op te laden. In deze blogbijdrage gaan we dieper in op de verschillende soorten laadkabels en leggen we uit welke kabels geschikt zijn voor welke auto's. We geven je ook enkele tips over hoe je de juiste kabel voor jouw auto kiest.

Verschillende typen laadkabels voor elektrische auto´s

Het is allereerst belangrijk iets over elektrische auto's te weten. Elektrische auto's worden aangedreven door accu's, die periodiek opgeladen moeten worden om de auto rijdend te houden. Laadkabels worden gebruikt om de batterij van de auto te verbinden met een externe stroombron, zoals een stopcontact of een openbaar laadstation. Er zijn twee hoofdtypen laadkabels: Type 1 en Type 2, het verschil tussen de twee zit hem in de stekkers. Type 1 kabels worden meestal gebruikt bij oudere generatie elektrische auto's, deze kunnen ook niet meer laadvermogen aan dan 3,7 kW. Dan zijn er type 2 laadkabels. Deze worden ook wel Mennekes laadkabel genoemd, naar de uitvinder; het gelijknamige Duitse bedrijf. Type 2 laadkabels worden het meest gebruikt bij de huidige generatie elektrische auto’s en plugin hybrid modellen. Het voornaamste verschil tussen de twee soorten kabels is de grootte van de aansluitingen. Type 1 stekkers zijn groter dan Type 2 stekkers, en kunnen daarom niet met nieuwere elektrische auto's gebruikt worden. Bij het kiezen van een laadkabel is het belangrijk dat je het juiste type voor je auto kiest. Anders is het mogelijk dat je de accu van je auto niet goed op de lader kunt aansluiten.

Laadvermogen

Verschillende EV´s en PHEV´s beschikken over verschillende laadvermogens. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de auto kan opladen. Om van het optimale laadvermogen gebruikt te kunnen maken, heb je echter ook precies de juiste kabel nodig.

 

Type 2 laadkabels zijn over het algemeen geschikt voor 3 fase opladen. Met 3 fase opladen is de kabel geschikt voor een hoger laadvermogen. Let er bij het uitkiezen van een laadkabel goed op welk laadvermogen en welk type laadkabel je nodig hebt. In de praktijk zijn type 2 laadkabels als volgt in te delen:

 

  • Type 2 - 1 fase opladen  - 16 Ampère - laadvermogen tot 3,7 kW
  • Type 2 - 1 fase opladen  - 32 Ampère - laadvermogen tot 7,4 kW
  • Type 2 - 3 fase opladen  - 16 Ampère - laadvermogen tot 11 kW
  • Type 2 - 3 fase opladen  - 32 Ampère - laadvermogen tot 22 kW

Het kan zijn dat verschillende uitvoeringen van een type plugin hybrid of elektrische auto verschillende laadvermogens en/of laadpoorten hebben. Dat is bijvoorbeeld aan de hand bij de Mitsubishi Outlander PHEV. Dit type van 2019 en eerder beschikt over een type 1 laadpoort en beschikt daarmee over een laadvermogen tot 3,7 kW. Echter voor de Outlanders van 2020 en nieuwer gebruik je een type 2 laadkabel geschikt voor een laadvermogen tot 11kW. 

Mobiele laadkabels

Als laatste zijn er nog de zgn. mobiele laadkabels voor elektrische auto’s. Als eerste is er de mobiele laadkabel type 1 of 2 naar schuko. Deze stelt je in staat om jouw elektrische auto op te laden aan een normaal 220V stopcontact. Het nadeel is dat opladen veel langer duurt, maar het kan handig zijn wanneer er geen laadpaal in de buurt is. Als laatste is er de mobiele laadkabel CEE, deze is geschikt voor een krachtstroom aansluiting. 

Laadkabel verlengen?

Het is in principe niet mogelijk om een type 2 laadkabel te verlengen. Het ontwerp van de stekkers is zo dat het 'mannetje' niet aan het 'vrouwtje' aangesloten kan worden. Staat je auto dus te ver bij je favoriete laadpaal vandaan? In dat geval moet je simpelweg een nieuwe langere laadkabel aanschaffen. Gelukkig zijn er zeker type 2 laadkabels van wel 25 meter te koop. De mobiele laadkabel voor het stopcontact kun je uiteraard wel verlengen. Dit doe je met een schuko naar schuko verlengkabel.

Welke laadkabel je ook gebruikt, het is belangrijk om goed in de handleiding van je auto te kijken naar de type stekker die je nodig hebt en het maximum laadvermogen van je auto. Zo kun je altijd gebruik maken van de meest optimale laadprestaties voor jouw auto. 

Berg je laadkabel ook netjes op

Sale!

Opbergtas t.b.v. laadkabel t/m 8 meter

€ 13,00 € 9,99
Sale!
Sale!

Opbergtas t.b.v. laadkabel t/m 8 meter

€ 13,00 € 9,99

Deze opbergtas is geschikt voor alle laadkabel t/m 8 meter die via onze winkel worden verkocht. Het is erg handig om de laadkabel op te bergen en het interieur van uw voertuig schoon en netjes te houden.


«   »